fallback

Тримесечната печалба на Procter & Gamble се сви

Компанията понижи прогнозата си за годишна печалба заради налагане на ценови контрол върху продуктите ѝ във Венецуела

19:20 | 27.04.12 г.

Най-големият производител на стоки за домакинството в света Procter & Gamble понижи прогнозата си за печалба за финансовата година, приключваща на 30 юни, и обяви свиване на тримесечната печалба заради новия си план за преструктуриране и високите цени на суровините, съобщи Ройтерс.

Компанията е спечелила 2,41 млрд. долара, или 82 цента на акция, при 2,87 млрд. долара, или 96 цента на акция за аналогичния период на 2011 г.

Същинската печалба на акция, която изключва еднократни приходи и разходи като тези за преструктурирането, остава без промяна на ниво от 94 цента на акция, но надхвърли минимално очакванията на анализаторите за печалба от 93 цента на акция.

Procter & Gamble обаче повиши дивидента със 7%.

Продажбите са нараснали с 2% до 20,19 млрд. долара въпреки ръста на разходите за суровини с 3,5 млрд. долара през последните 2 години, заяви главният финансов директор на компанията Джон Мьолер пред CNBC.

“Понижихме леко годишната си прогноза, за да отразим ценовия контрол във Венецуела, където влязоха в сила нови правила, които ни задължават да свалим цените с 25%, посочи Мьолер. Печалбата обаче остава достатъчно висока, за да запази дейността на компанията в южноамериканската държава.

От Procter & Gamble вече очакват същинска годишна печалба между 3,82 долара и 3,88 долара на акция, докато през февруари прогнозата бе за печалба между 3,93 и 4,03 долара на акция.

Планът за преструктуриране ще се отрази в съкращаването на 5 700 служители извън производството и намаляване на разходите с 10 млрд. долара до края на финансовата 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още