fallback

Германската икономика на бунт срещу Standard & Poor's

Дванадесет немски концерна са подписали писмо срещу „удвояването на цените" на рейтинговата агенция

13:22 | 23.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дванадесет германски корпорации се изправят срещу най-голямата агенция за кредитен рейтинг в света Standard & Poor's. В съвместно писмо, цитирано от Financial Times Deutschland, дванадесет компании, сред които Volkswagen и Siemens, обвиняват агенцията в произволно неоправдано увеличаване на цените.

Последното ценово предложение на агенцията предвижда „удвояване на цените, ако не и повече", се казва в писмото. Плановете са "напълно неприемливи". Писмото е подписано от котираните на DAX компании Bayer, Continental, Daimler, Lufthansa, Deutsche Post, Eon, Henkel, Linde, RWE, Siemens и VW, както и от неборсовия медиен концерн Bertelsmann. Той е индиректен собственик на FTD.

Говорител на S&P заявява, че увеличените такси за европейските компании са със средно по-малко от пет процента. Някои големи корпорации обаче били застрашени от „потенциално по-големи увеличения". 

Опасения за монопол

Съставеното още преди няколко седмици писмо показва ценовата мощ на големите рейтингови агенции. S&P, Moody's и Fitch контролират заедно около 95% от глобалния пазар на рейтингови оценки. Причината: повечето емитенти на облигации - преди всичко държави и банки - вярват, че се нуждаят от рейтингите на „Голямата тройка“, за да получат на пазара най-изгодни условия за набиране на капитал. Затова и досега в повечето случаи приемат високите такси.

Писмото е интересно и от гледна точка на антитръстовото законодателство. До този момент Федералната картелна служба и органите по конкуренция на ЕС не видяха причина да разследват агенциите. След това писмо обаче натискът за действие расте „Само по себе си господстващото положение на пазара не представлява непременно проблемна ситуация. Освен ако бъде възможно да се докаже злоупотреба с тази власт – например налагане на прекомерни цени", казва Торстен Кьорбер, професор по антитръстовото законодателство в университета в Гьотинген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още