fallback

Бернанке: Фед трябва да се фокусира върху финансовата стабилност

Председателят на американската централна банка не говори за перспективите пред икономиката и за монетарната политика

21:20 | 13.04.12 г. 2

Централната банка трябва да се фокусира върху поддържането на финансовата стабилност, за да предотврати повторение на кризата, която предизвика най-тежката рецесия в САЩ от 30-те години на ХХ в..

Това каза председателят на Федералния резерв Бен Бернанке по време на конференция за финансовата криза в Ню Йорк, организирана от Russell Sage Foundation и Century Foundation, предаде Bloomberg.

Бернанке обаче не коментира какви очаква да бъдат перспективите пред американската икономика и монетарната политика на Фед.

“Събитията от последните няколко години насилствено ни напомниха за щетите, които причиняват финансовите кризи”, каза той.

“Насърчаването на финансовата стабилност трябва да бъде на равна нога с управлението на паричната политика като най-важен приоритет и за Федералния резерв, и за другите централни банки”, посочи председателят на Фед.

Той допълни, че “все още е твърде рано да обявяваме победа” над кризата.

“За да се избегне или поне смекчи бъдещата паника, трябва да се преодолеят всички уязвимости от последната криза”, допълни Бен Бернанке. “Този процес е в пълен ход както на национално, така и на международно ниво”, каза още той.

По думите му уязвимостите са високата задлъжнялост, нестабилното финансиране и пропуските при управлението на риска, а високорисковите ипотеки и жилищният балон са “натиснали спусъка” на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още