fallback

S&P потвърди максималния кредитен рейтинг на Великобритания

Но без консолидиране на бюджета и при ръст на останалите икономически показатели под очакванията позицията на агенцията може да се промени

20:49 | 13.04.12 г.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на максималното ниво ААА, краткосрочния – на ниво А-1+, а перспективата по двата рейтинга – като „стабилна“, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от  MarketWatch.

„Великобритания разполага с богата, отворена и диверсифицирана икономика, подкрепяна от ефективни политически институции, които са в състояние да отговарят бързо на икономическите предизвикателства“, пише в съобщението. „Очакваме икономическата политика да продължи да се концентрира върху намаляване на бюджетния дефицит и прогнозираме, че нетното дългово бреме на британското правителство ще достигне най-ниската си точка през 2014 г“, добавят от агенцията.

Според нейните анализатори устойчивостта на британската икономика към евентуални сътресения е нараснала, а компаниите и домакинствата са натрупали достатъчно капиталови резерви, предава РИА Новости.

При това положение експертите очакват ръстът на брутния вътрешен продукт на страната да нарасне с 1,6%. „Монетарната политика на властите подкрепя ръста на икономиката и националната валута“, отбелязват те.

От Standard & Poor`s подчертават, че британският държавен дълг не надхвърля 90% от БВП. Но ако властите не успеят да осъществят планираните мерки за консолидиране на бюджета и понижаване на бюджетния дефицит до 4% през 2014 г., а ръстът на останалите икономически показатели остане под очакванията на агенцията, британският рейтинг може да бъде понижен.

По аналогичен начин би се отразила нуждата на банковия сектор в страната от държавна подкрепа. В съобщението се изтъкват рисковете от свиването на износа на фона на запазващите се дългови проблеми в еврозоната.

В средата на март международната рейтингова агенция Fitch също потвърди максимално високия кредитен рейтинг на Великобритания, но понижи перспективата по него от „стабилна“ на „негативна“, което е отражение на нарасналата вероятност за понижаване на рейтинга през следващите 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още