fallback

Обама подписа спорния закон за насърчаване на заетостта

Има опасения, че падат някои инвестиционни защити, които влязоха в сила след дотком балона и кризата

10:51 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Барак Обама подписа новия закон за насърчаване на заетостта, с който Белият дом се надява да подпомогне малките предприятия и да улесни започването на бизнес и привличането на капитал, съобщи CNBC.

“Когато идеите пуснат корен, раждат се изобретения, които могат да променят живота ни“, коментира Обама пред конгресмените, които подкрепиха закона.

„Когато бизнесът потръгне, все повече хора започват работа. Законът е точно това двупартийно действие, което Вашингтон трябва да предприеме, за да помогне на икономиката“, допълни той.

Американският президент посочи, че в текста са залегнали голяма част от идеите му в програмата за заетостта и насърчаването на малкия бизнес, която той предложи миналата есен.

Някои демократи обаче изразиха опасенията си, че законът „размеква“ някои инвестиционни защити, които влязоха в сила след спукването на дотком балона и кредитната криза, като промените вероятно ще доведат до проблеми и измами.

Барак Обама обаче посочи, че е наясно с всички опасности и препоръча на властите да „следят отблизо“ как се прилага законодателството.

Разпоредби в закона засягат работата на Комисията за ценните книжа и борсите. Предвижда се облекчаване на регулациите за листване на малките компании, както и се опростяват правилата за подаването на отчетите на фирмите с цел намаляване на разходите и бюрокрацията.

Други разпоредби предвиждат да се даде възможност на дребния бизнес да привлича голям брой по-малки инвеститори чрез интернет.

Сайтовете обаче, чрез които може да се търсят инвеститори, ще се регистрират във финансовия регулатор, а компаниите, които искат да потърсят възможности за финансиране през тях, ще трябва да предоставят информация за финансовия си статус, бизнес план, както и потенциалните рискове за инвеститорите.

Освен това малките фирми ще могат да използват рекламата като средство за привличане на инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още