fallback

Facebook избра да се търгува на Nasdaq

Борсата, на която се търгуват повечето от големите технологични компании в САЩ, ще приюти и социалната мрежа след IPO-то й през май

21:48 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Facebook ще бъдат регистрирани за търговия на борсата Nasdaq, след като компанията осъществи през май дългоочакваното си първично публично предлагане (IPO), е заявил запознат източник за CNBC. Говорител на компанията е отказал коментар, но информация за решението разкриват още източници на Ройтерс и New York Times.

Изборът на пазарен оператор бележи края на напрегнат процес между социалната мрежа и многобройни ръководители на двете съперничещи си борси New York Stock Exchange (NYSE) и Nasdaq.

И двата пазара предприеха агресивни маркетингови кампании, за да спечелят на своя страна милиардното IPO.

Тъй като таксите за листване на двете борси са до голяма степен стандартни за компании с милиардни приходи като Facebook, за много наблюдатели решението бе по-скоро въпрос на имидж.

NYSE се възприема като дом на традиционните водещи американски компании, докато репутацията на Nasdaq е свързвана в по-голяма степен с технологичните компании от Силициевата долина.

През последните години обаче NYSE положи сериозни усилия да навлезе в територията на Nasdaq – стратегия, която й спечели клиенти като интернет компаниите LinkedIn, Pandora и Yelp.

Макар че е ключово в процеса на IPO-то, решението за листването на акциите ще има малко влияние върху начина, по който Facebook ще структурира и изпълни сделката, посочват съветници на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още