fallback

Ричард Боув: Банките са в най-добро състояние от 3 десетилетия

Печалбите на кредитните институции нарастват през последните 10 тримесечия на годишна база и ще го направят и през единадесетото, убеден е анализаторът

23:20 | 28.03.12 г. 3

Банките са в най-доброто си финансово състояние от 3 десетилетия насам, заяви банковият анализатор Ричард Боув и вицепрезидент на Rochdale Securities, цитиран от CNBC.

Боув добави, че ще продължи да препоръчва акциите на банките и през второто тримесечие. „През последните няколко години се намирахме в ситуация, в която хората купуваха акции не финансовите компании през октомври и ги продаваха през май“, обясни той. Но „тези компании се справят изключително добре“ точно сега, убеден е анализаторът.

„Всичко се нарежда добре“ за банките, включително ръстът на отпусканите кредити, търговските приходи и печалбата преди облагането с данъци, отбеляза той.

Печалбите се увеличават през последните 10 тримесечия на годишна база „и ще го направят отново през единадесетото“, изтъкна Боув и допълни, че банките са „в най-доброто си състояние от 3 десетилетия насам“.

Той препоръчва банкови акци от години и предвижда ръст от 25% в сектора през 2012 г.

Анализаторът поставя рейтинг „купува“ на JP Morgan Chase, Citigroup и Bank of America, и ще ги задържи и през следващото тримесечие, защото очаква цената им да продължи да се повишава.

„Ако погледнете цените на тези акции спрямо стойността на тези компании, ще видите, че в много случаи те се продават със значителна отстъпка спрямо стойността на компаниите“, твърди той. „След това ако погледнете стойността на компаниите и я сравните с парите в брой в тях, ще установите, че в много случаи средствата в брой надхвърлят стойността на компанията. Акциите не се продават с отстъпка само спрямо стойността на компанията, а дори и с отстъпка спрямо средствата в брой“, обяснява Боув.

Той защити и критиката си спрямо медийното отразяване на случая с напуснал мениджър в Goldman Sachs, който обвини банката в статия в New York Times, че поставя печалбите си пред интересите на своите потребители. Според него медиите усилват натиска чрез коментарите на раздразнен служител от ниския управленски ешелон в банката.

Медиите „не говорят за факта, че базисните операции на Goldman Sachs дават все по-добри и по-добри резултати. Те карат хората да продават акциите си, докато същевременно банката може да постигне невероятно добри тримесечни резултати“, смята той.

„Ако Goldman Sachs има проблем, печалбата ѝ ще се свие. Ако Goldman Sachs няма проблем, ако техният бизнес модел е солиден, ако техните потребители харесват начина, по който правят бизнес с тях, печалбата ще се изпари“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още