fallback

Щатските индекси на зелено след изказване на Бернанке

Това, че Фед подкрепя ликвидността е ключово за зелената вълна, която наблюдаваме, коментира анализатор

23:20 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатските индекси се повишиха в понеделник, изтривайки загубите от последната седмица, след като председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке даде знак, че централната банка ще се придържа към монетарната политика спомогнала за възстановяването на пазарите през изминалите 3 години, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 1,23% до 13242 пункта. S&P 500 нарасна с 1,39% до 1417 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 1,78% до 3123 пункта.

Почти всички компоненти на Dow приключиха сесията на зелена територия. Най-сериозни печалби отбелязаха International Business Machines Corp., United Technologies Corp. и Exxon Mobil Corp.

След днешната сесия печелившите компании на Нюйоркската фондова борса се оказаха 3 пъти повече от губещите.

Миналата седмица беше най-лошата от началото на годината, както за S&P 500, който изгуби 0,5%, така и за Dow Jones, който се раздели с 1,2%.

Малко преди старта на сесията Бернанке заяви, че устойчиво възстановяване на пазара на труда в страната все още не е гарантирано. Той изтъкна високото ниво на безработица и големия брой хора останали без работа за повече от 6 месеца. „Възстановяването на пазара на труда „може да бъде подкрепено от по нататъшно облекчаване на паричната политика“, коментира той.

„Фактът, че той ще запази разхлабената политика, както и че е склонен да предприеме ново вливане на ликвидност, подкрепя пазарите“, казва Андрю Фицпатрик, инвестиционен директор на Hinsdale Associations.

„Това, че Фед подкрепя ликвидността е ключово за зелената вълна, която наблюдаваме“, допълва той.

„Коментарите на Бернанке означават, че той не е приключил с програмата си за вливане на ликвидност“, казва Майкъл Йошиками, изпълнителен директор на Destination Wealth Management.

„QE 3 е жива въпреки коментарите на други представители на Фед за възможно повишаване на основните лихви през 2013 г.“, допълва той.

Въпреки че не всички анализатори споделят това мнение думите на Бернанке бяха достатъчни да потопят долара.

Доларовият индекс се понижи до 79 пункта, а еврото поскъпна до 1,33 долара. Слабият долар е добра новина за ориентираните към износ щатски компании.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпна с 0,23% до 107 долара за барел.

Цената на златото с доставка през април се повиши с 1,76% до 1692 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още