fallback

Обама изненадващо номинира за шеф на Световната банка Джим Йон Ким

Джим илюстрира колко разнолика е нашата страна, а опитът му го прави съвършено подготвен, за да изкове партньорства по цял свят, посочи американският президент

18:46 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Номинираният за президент на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама изненадващо номинира за президент на Световната банка (СБ) родения в Корея американски академик Джим Йон Ким, съобщава BBC.

Номинацията на президента на Колежа в Дартмут, Ню Хампшир, доктор и бивш директор на департамента за борба с ХИВ/СПИН към Световната здравна организация (СЗО), е изненада.

Досега три африкански страни подкрепиха кандидатурата на финансовия министър на Нигерия Нгози Оконджо-Иуеала.

От основаването си през 1944 г. СБ винаги е била ръководена от американец. Сега обаче развиващите се страни настояват тази традиция да бъде променена.

При обявяването на номинацията президентът Обама подчерта международния опит на Ким. „Време е професионалист в областта на развитието да ръководи най-голямата банка за развитие в света“, посочва той.

„Джим наистина има глобален опит. Неговата лична история илюстрира колко разнолика е нашата страна, а опитът му го прави съвършено подготвен, за да изкове партньорски отношения по цял свят“.

Крайният срок за предлагане на номинации за поста на досегашния президент на банката Робърт Зелик е в полунощ българско време.

Доктор Ким, който е на 52 години не беше сред имената, за които се говореше, че се обсъждат от администрацията във Вашингтон. Сред тях бяха бившият съветник в Белия дом Лари Самърс, изпълнителният директор на Pepsi Индра Ноуи и посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Ким е роден в Сеул, но родителите му са емигрирали в САЩ, когато е бил на 5 г.

Щатският икономист Джефри Сакс е номиниран от група сравнително малки развиващи се страни, като Бутан, Източен Тимор, Хаити, Кения, Гватемала и Чили.

Бившият финансов министър на Колумбия Хосе Антонио Окампо беше подкрепен от Бразилия, но вероятно няма да бъде номиниран, тъй като колумбийският външен министър Хуан Карлос Ечевери заяви, че страната му ще се фокусира върху президентския пост на Световната организация на труда (ILO).

Ангола, Нигерия и Южна Африка подкрепят кандидатурата на Оконджо-Иуеала.

Гласуването за президент на банката обаче до голяма степен е формалност, тъй като САЩ държат мнозинството от 187-те гласа в борда на директорите на институцията.

Петгодишният мандат на Робърт Зелик изтича на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още