fallback

Крознер: Бернанке е прав да се тревожи за повторен спад

В две поредни години наблюдавахме силен ръст на новите работни места, но после тенденцията се обръщаше, припомня бившият член на борда на Федералния резерв

11:33 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Рандал Крознер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке е прав да се тревожи за повторен спад в икономиката на САЩ, заяви Рандал Крознер, бивш член на борда на директорите на финансовата институция, пред CNBC.

През тази седмица Бернанке каза, че предизвикателствата пред икономиката на страната остават въпреки признаците на подобрение и ръста на доходността по държавните облигации.

„Ще се съглася с Бернанке, че все още е рано да гърмим тапите на шампанското“, посочи Крознер, който в момента е професор по икономикс в Booth School of Business към университета в Чикаго.

„Виждали сме някои много важни повторни спадове на американския пазар на труда. В началото на 2010 г. създадохме над 800 000 нови работни места само за месец, а след това нещата стигнаха до свиване на заетостта. В началото на 2011 г. започна да се наблюдава много силно създаване на нови работни места, по над 200 000 месечно в рамките на 3 месеца, а след това нещата отново тръгнаха в обратна посока“, обоснова се той.

Според него Федералният резерв трябва да регистрира няколко месеца на положителни данни, преди да бъде уверен във възстановяването.

Един от потенциалните проблеми, пред който се изправя Фед, е, че инвеститорите вече не вярват, че основният лихвен процент ще остане без промяна през следващите 2-3 години.

Крознер смята, че Фед се опитва да прогнозира икономическото развитие прекалено напред в бъдещето, когато „кристалната топка се замъглява“.

Той се позова на решението на финансовата институция от януари да задържи основния лихвен процент на изключително ниско ниво най-малко до края на 2014 г. Вследствие на това обаче доходността по държавните облигации не намаля.

Бившият член на борда на директорите на Фед изтъква, че финансовата институция е имала доста по-голям успех в предвиждането на реакциите на пазара през миналото лято, когато прогнозата за основната лихва е била за по-къс период.

„Те постигнаха много през лятото, когато казаха, че възнамеряват да запазят основния лихвен процент нисък до средата на 2013 г. - пазарите реагираха адекватно. Когато се опитате да отместите времевия хоризонт до края на 2014 г., или за 3 години, това е малко по-трудно“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още