fallback

Уилбър Рос: Балонът при дългосрочните облигации е на път да се спука

По-скоро бих държал акции, отколкото 10-годишни американски ДЦК, споделя известният инвеститор

19:08 | 21.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дългосрочният дълг на САЩ, който се оказа един от най-добрите инвестиционни инструменти през изминалите десетилетия сега крие най-сериозния риск за инвеститорите, казва Уилбър Рос, цитиран от CNBC.

Рос е поредният анализатор, който отправя предупреждение за щатските облигации. Той прогнозира, че призракът на инфлацията е на път да засегне активите с фиксиран доход.

„Мисля, че най-големият балон, който е на път да се спука са 10-годишните щатски облигации, тъй като идеята, че проблемът с инфлацията е решен веднъж завинаги и затова изкуствено ниските лихвени проценти могат да бъдат запазени дълго време, е глупава“, казва президентът на W.H. Ross & Co. 

Нарастването на правителствения дълг е стимулирано от разхлабената политика на Федералния резерв (Фед), който от началото на финансовата криза задържа основните лихви на нива близки до нулата. Това засега държи доходността по правителствения дълг ниска.

Въпреки това доходността по 10-годишните щатски облигации напоследък започва да се повишава, като днес достигна 2,36% - най-високото ниво от октомври.

Това кара някои инвеститори да се замислят дали инфлационното напрежение, натрупано от разхлабената до исторически нива политика на Фед, няма най-накрая да се отрази на пазарите на активи с фиксирана доходност.

„По-скоро бих държал акции, отколкото 10-годишни облигации“, споделя Рос, който притежава значителен дял в нефтената и газова компания Exco Resources.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още