fallback

Джеймс Уорлик: Ниските данъци не са достатъчни за привличане на инвеститори в България

Американският посланик определя като забележително постижение създаването на специализирания наказателен съд

12:18 | 21.03.12 г. 1

Ниската цена на труда и ниските данъци не са достатъчни за привличането на инвестиции в България, тъй като инвеститорите искат да знаят, че "когато започнат да строят нещо, правилата на играта няма да се променят междувременно". Това заявява американският посланик в София Джеймс Уорлик в интервю, публикувано на уебсайта на Атлантическия съвет (www.acus.org), предаде БТА.

Посланикът припомни нееднократно изразяваната от него теза, че стабилната законова система е от изключително значение за външните капитали, защото бизнесът трябва да има сигурност, че неговата интелектуална собственост ще бъде защитена и при възникнал спор, местните съдилища ще го решат бързо и справедливо.

В интервюто, взето от членуващата в мрежата на младите атлантици Ивета Чернева, дипломатът подчертава, че България се е доказала като солиден съюзник на САЩ и в НАТО.

Посланикът се спира на приноса на България към мисиите на НАТО в Афганистан, Либия, Косово и други региони по света. Той припомни, че Вашингтон отпуска близо 10 милиона долара годишно на българското министерство на отбраната като помощ за създаването на първия българския боен експедиционен корпус.

Джеймс Уорлик споменава също за сътрудничеството между Сикрет сървис и ГДБОП, довело до изземането на значително количество фалшиви доларови банкноти. В резултат от сътрудничеството между американските и българските служби в борбата с наркотрафика, Уорлик припомни, че от 2008 г. досега са конфискувани наркотици и оборудване за производството им на стойност 3,1 млн. долара.

Американският посланик окачестви като забележително постижение създаването на българския специален наказателен съд, но отбелязва, че този съд и законодателството, свързано с фалшифицирането на валута и ценни книжа, се нуждаят от подкрепа, за да имат успех.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още