fallback

Гайтнър предупреди Европа за драконовските мерки за икономии

Трябва внимателно да се прецизира балансът между финансовата подкрепа и темпото на бюджетно консолидиране, посочва финансовият министър на САЩ

11:31 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър смята, че Европа се намира в първоначалния етап на дълъг и труден път към финансова устойчивост, и предупреди силно задлъжнелите държави да не прибягват до драконовски мерки за стабилизиране на бюджетите си, става ясно от бележки за подготвяно негово изявление пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, с което разполага Ройтерс.

„Изглежда, че икономическият ръст известно време ще бъде слаб. Процесът на финансово консолидиране трябва да бъде постепенен с многогодишно реализиране на реформи“, посочва Гайтнър.

„Ако всеки път икономическият ръст разочарова, а правителствата са принудени да орязват разходите или да повишават данъците незабавно, за да компенсират въздействието на по-слабия ръст върху дефицитите, това води до риск от самозахранваща се негативна спирала на строгите икономии, която убива ръста“, добавя той.

Всички държави от еврозоната, засегнати в най-голяма степен от дълговата криза – Гърция, Ирландия, Португалия, Италия и Испания - предприеха мерки за намаляване на бюджетните си дефицити и за въвеждане на реформи, които да повишат конкурентоспособността им. Испания например прави основен преглед на банковия си сектор, а Ирландия рекапитализира своите банки.

Според Гайтнър обаче бюджетните реформи са само част от решението. „За да проработят тези икономически реформи, политиците в еврозоната трябва внимателно да прецизират смесицата от финансова подкрепа и темпото на бюджетно консолидиране“, пише той.

„Реформите ще отнемат време и няма да заработят без финансова подкрепа, което изисква правителствата да вземат заеми при поносими лихви и да запазят лихвените нива в икономиката си на нива, които да не убият ръста“, добавя американският министър на финансите.

Наскоро той направи подобно изявление пред конгресмени от Републиканската партия в опит да ги разубеди да не бъде орязван бюджетният дефицит с цената на икономическата стабилност и ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още