fallback

Възстановяването на САЩ: Пролетна треска или реалност

И в началото на предходните две години имаше достатъчно индикации за постигането на устойчив икономически ръст, които се оказаха фалшиви

13:28 | 19.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

За трета поредна година се налага мнението, че икономическият ръст в САЩ може да се ускори и най-накрая ще изгрее по-продължително слънце на улицата на американската икономика. Това може да бъде наречено пролетна треска.

Миналата седмица първоначалните молби за помощи при безработица достигнаха до ново 4-годишно дъно, тъй като съкращенията на персонал продължават да се забавят. През последните два месеца също така се забеляза увеличение при продажбите на дребно.

Откакто пък Гърция успешно си преструктурира дълга, Европа вече не се счита за чак такава непосредствена заплаха за растежа в САЩ, пише CNBC.

Дори 9-процентното поскъпване на горивата заради напрежението между Америка и Иран покрай ядрената програма на Техеран не отне от блясъка на растящото потребителско доверие, отбелязва изданието.

И докато през октомври миналата година редица икономисти сочеха, че рискът САЩ да изпаднат в рецесия е 30%, то в момента никой не говори за това. В момента разговорите се водят в посока устойчиво възстановяване, а инвеститорите се надяват, че световната икономика най-накрая е прескочила трапа.

През миналата седмица инвеститорите се оттеглиха от безопасните активи. Това показва и индексът VIX, който проследява волативността на американския пазар на акции и измерва страха на Wall Street. Той достигна най-ниското си ниво от лятото на 2007 г., когато започна финансовата криза.

Изданието обаче припомня, че всички изблици на оптимизъм досега само посяха фалшиви надежди. Миналата година по същото време пазарът на труда показваше същите признаци на възстановяване. Данните показват, че и тогава са се създавали нови работни места горе-долу с темповете, с които това се прави сега.

И тогава заплахата за икономическия растеж дойде от Изток, от една страна заради Арабската пролет, а от друга - заради катастрофалното земетресение в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още