fallback

Ел-Ериан: Португалия ще бъде следващата Гърция още преди края на годината

Скоро ще стане ясно дали еврозоната ще се разпадне, или ще се превърне в по-малка, но по-силна единица, смята шефът на Pimco

13:34 | 19.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Мохамед Ел-Ериан, главен съизпълнителен директор на облигационния гигант Pimco, заяви, че очаква Португалия да бъде следващата страна от еврозоната, която ще изпадне в тежко положение, става ясно от негово интервю за германския седмичник Spiegel, цитирано от Ройтерс.

Запитан дали очаква Португалия да се превърне в следващата Гърция до края на годината, Ел Ериан потвърди. „Да, за съжаление точно такъв ще бъде случаят“, каза той.

Според него спасителният финансов пакет за иберийската държава на стойност 78 млрд. евро ще се окаже недостатъчен, което ще я принуди да поиска допълнителни средства от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

„Тогава ще възникне голям спор за разпределянето на тежестта между ЕС, кредиторите, МВФ и Европейската централна банка. Финансовите пазари ще се изнервят, защото се притесняват за участието на частния сектор“, посочва главният съизпълнителен директор на Pimco.

Прогнозите са португалската икономика да се свие с 3,3% през тази година, а това би бил най-големият спад от 70-те години на ХХ век.

По думите на Ел-Ериан настоящата година ще покаже дали еврозоната ще се разпадне или ще се превърне в по-малка, но по-силна единица, като първата възможност е „по-слабо вероятна, но определено не може да бъде отхвърлена“.

Той очаква еврозоната да изплува от кризата много бързо, ако държавите-членки „най-накрая поемат инициативата“. „Доста капитали изчакват да видят какво ще се случи. Наистина доста“, подчерта главният съизпълнителен директор на Pimco. Той добави, че инвестициите ще започнат в момента, в който има яснота как ще се развие положението в еврозоната“.

Pimco, която управлява активи на стойност 1,36 трлн. долара, е до голяма степен самостоятелно подразделение на германската група Allianz. Запитан относно слуховете за евентуално отделяне от компанията-майка, главният изпълнителен директор бе абсолютно категоричен: „Това е пълна глупост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още