fallback

Американските борси приключиха седмицата с ръст

Негативни новини на геополитическия фронт обаче може да разклатят пазарите, коментира анализатор

23:49 | 09.03.12 г.

Основните американски индекси регистрираха ръст в последната сесия за седмицата, но далеч от върховите нива от днешния ден, след като данните за пазара на труда в САЩ се оказаха по-добри от очакваните и бе признато настъпването на „кредитно събитие“ за Гърция, съобщи CNBC.

Dow Jones изстиска малка печалба от 0,1% до 12 922,02 пункта, воден от акциите на JPMorgan, повишили стойността си с 1,5% до 41,03 долара, и тези на Intel, поскъпнали с 0,9% до 27,07 пункта, докато намалялата пазарна капитализация на  Hewlett-Packard с 1,9% до 24,18 долара за акция го теглеше надолу.

Индексът Standard & Poor`s 500 напредна с 0,4% до 1 370,87 пункта, като финансовите компании бяха с основна заслуга за положителния резултат, докато подиндексът на енергийните приключи на червена територия.

Nasdaq Composite прибави 0,6% до 2 988,34 пункта и заедно с S&P 500 завърши четвърта поредна седмица на печалба.

С гласуването на указ за въвеждане на клаузата за колективно действие при замяната на облигациите, притежавани от частни кредитори, гръцкото правителство предизвика решение на Международната асоциация на пазара на суапове и деривати (International Swaps and Derivatives Association – ISDA), с което се признава настъпването на кредитно събитие в балканската държава. Това ще позволи да се задейстав изплащането на застраховките за защите срещу фалит (credit default swaps- CDS). Трейдърите обаче определиха хода на ISDA като очакван, което помогна за ограничаване на загубите на пазара.

По-рано през деня международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтинга на балканската държава до „частичен фалит“ заради сделката по преструктурирането на дълга ѝ.

В САЩ работодателите са създали 227 000 нови работни места през февруари, макар безработицата да остана на 3-годишно дъно от 8,3%, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха средно 210 000 нови работни места.

„Икономиката продължава да натрупва импулс и това помага за подсилване на доверието, че може да видим още по-висока заетост“, заяви Мат Клофър, портфолио мениджър във Federated Investors. „Ако обаче се появят негативни новини на геополитическия фронт, това може да разклати пазарите“, добави той.

Външнотърговският дефицит на САЩ се е разширил до 52,6 млрд. долара през януари, като това е най-високата му стойност от октомври 2008 г., след като вносът достигна рекордно ниво в историята, се посочва в съобщение на американското министерство на търговията.

Акциите на Starbucks също се достигнаха непознати досега висоти, повишавайки стойността си с 2,9% до 51,84 долара, а тези на веригата магазини за дамско облекло Ann скочиха с 6,2% до 27,41 долара, след като тя прогнозира повишаване на маржа на печалбата.

Пазарната капитализация на Texas Instruments обаче намаля с 1% до 32,27 долара за акция, след като компанията понижи прогнозата си за печалбата и приходите за първото тримесечие заради по-слабото търсене на чипове, а тази на Carnival се сви с 1,2% до 30,57 долара за акция, след като компанията понижи прогнозата си за печалбата и приходите за финансовата година заради катастрофата на нейния кораб Costa Concordia през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още