fallback

Ново вливане на ликвидност в САЩ до средата на годината?

Според Винсънт Райнхарт от Morgan Stanley вероятността е поне 50%

23:05 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Шефът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке може и да поизплаши инвеститорите в злато, че няма да има нов кръг вливане на ликвидност, но изглежда не всички са убедени в това, пише MarketWatch.

Шансовете да има нова програма за стимулиране на финансовия сектор (QE3) до края на месец юни към момента са 50 на 50, смята Винсънт Райнхарт, анализатор в Morgan Stanley. Вероятността за нова Операция Туист пък е около 25%, посочва специалистът.

Мнението на Райнхарт е, че шансът Фед да не предприеме никакви мерки за стимулиране на пазарите е едва 25%.

Специалистът аргументира очакванията си с политическия календар. Според Райнхард колкото и да са независими, от Фед не могат да си позволят да пренебрегнат предтоящите президентски избори в САЩ и ще трябва да стимулират икономиката на страната.

Друга причина е това, че инфлацията към момента е доста под заложената от Фед средносрочна цел. Повод за подобни очаквания дава и мрачният тон на повечето членове на ръководството на банката, според които икономиката не се развива достатъчно добре.

Ако има QE3, Райнхарт смята, че размерът на новата операция за стимулиране на пазаите ще бъде в рамките на 500-700 млрд. долара. В случай, че има нова операция Туист, тя би трябвало да е в размер на около 400 млрд. долара, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още