fallback

Над половината от американския дълг се държи от чужденци

Откакто Фед започна първата си програма за вливане на ликвидност чужденците са увеличили вложенията си с 1,84 трлн. до рекордните 5 трлн. долара

13:00 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

При всичките притеснения, че пазарът на американски държавни облигации, възлизащ на 10 трлн. долара, зависи от покупките на Федералния резерв, които поемат непрекъснато растящото предлагане, сумата на щатските ДЦК, държани от чужди инвеститори е нараснала повече от всякога.

Откакто Фед започна първата си програма за вливане на ликвидност (QE1) през май 2009 г. чужденците са увеличили вложенията си с 1,84 трлн. до рекордните 5 трлн. долара, пише Bloomberg.

Те притежават 51% от емитирания щатски дълг, а делът на централната банка е 16,8%, след като за същия период тя е добавила книжа за 1,18 трлн. до 1,65 трлн. долара.

Доходността по 10-годишните щатски ДЦК, която се е установила под нивото на инфлацията, кара фонд мениджърите да избягват вложенията в американски дълг. В същото време обаче рискът от спад в цената им е ограничен от намаляващото предлагане на държавен дълг с топ рейтинг ААА.

„Отвсякъде дебнат клупувачи“, коментира Уилям О'Донъл, стратег за щатски ДЦК в RBS Securities – един от 21 основни дилъри, които търгуват с Фед. „Има много кеш, който с лекота би бил вложен в качествени активи с прилична доходност. Проблемът е, че липсват достатъчно висококачествени ликвидни облигации.“

Според индексите на Bank of America Merrill Lynch от началото на годината 10-годишните щатски ДЦК, както и американските облигации като цяло, са отстъпили с 0,3%, след като през 2011 г. 10-годишните книжа спечелиха 17%, а широкият пазар на правителствени ДЦК донесе 10%.

Инвеститорите продължават да се насочват към американския дълг на фона на опасенията около европейската дългова криза и скоростта на възстановяване на щатската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още