fallback

Марк Фабер: Пазарите са надценени, скоро ще настъпи корекция

Инвеститорът очаква висока волатилност и препоръчва да се държат по равно кеш, злато, акции и вложения, свързани с недвижимости

11:48 | 05.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Евентуален нов кръг вливане на ликвидност (QE3) в САЩ зависи от посоката на S&P 500, коментира Марк Фабер, инвеститор и издател на Gloom, Boom & Doom Report, цитиран от CNBC, след като миналата седмица председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке не намекна за подобна стъпка.

„QE3 зависи от S&P. Ако S&P изгуби 100-200 пункта, тогава да, задължително ще имаме  нов кръг вливане на ликвидност, но ако S&P остане на тези нива или се повиши, вероятността за QE3 намалява“, казва Фабер.

От началото на 2012 г. S&P е нараснал с 9%. За сравнение Nasdaq Composite отбелязва ръст от 11%, а Dow Jones Industrial Average - от 6%.

„Бернанке обръща внимание на цените на активите. Той не признава това, но определено не иска тези цени да се понижат“, посочва Фабер допълвайки, че до голяма степен, именно първите два кръга вливане на ликвидност са допринесли за нарастването на щатските индекси през миналата година.

"S&P се повиши от 666 пункта на 6-ти март 2009 г. до 1370 пункта сега. Индексът се е удвоил, че и отгоре и това се дължи на QE1 и QE2“, посочва той.

Фабер допълва, че цената на петрола също ще повлияе на решението на Fed.

Според него ако цената на сорта Брент се повиши с 20% над сегашните нива до 150 долара за барел, Фед ще има дори „още по-стабилно извинение“ да наводни пазарите с ликвидност.

Въпреки че Фабер е сравнително оптимистично настроен за акциите като клас активи, според него глобалните индекси ще претърпят краткосрочна корекция надолу „в непосредствено близко бъдеще“.

„Пазарите са надценени. Технически състоянието им е влошено и мисля, че много скоро ще станем свидетели на корекция“, казва той.

Фабер, който през следващите няколко години очаква висока волатилност при всички класове активи, посочва, че идеалната структура на един инвестиционен портфейл в момента е 25% акции, 25% недвижимо имущество или финансови инструменти, свързани с недвижимости, и по 25% кеш и злато.

„Не мисля, че инвеститорите трябва да се стремят към високи печалби. Те по-скоро трябва да се опитат да запазят капитала си“, казва той.

Относно златото Фабер, който е известен със своето пристрастие към благородния метал, признава, че за момента цената му е твърде висока за нови инвестиции. Според него златото навлиза във фаза на корекция, като до края на годината може да поевтинее до 1500 долара за тройунция.

„Стигнахме върха от 1921 долара на 6 септември, след което цената се понижи до 1522 долара на 29 декември. Това означава, че имаме доста силна подкрепа около 1500 долара."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още