fallback

Citigroup обяви смяна в ръководството си

Председателят на борда Ричард Парсънс ще бъде заменен през април от Майкъл О'Нийл

12:35 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Ричард Парсънс ще се оттегли като председател на Citigroup по време на годишното събрание на банката през април и ще бъде заменен от Майкъл О'Нийл, бивши изпълнителен директор на Bank of Hawaii Corp, са обявили вчера от Citigroup, цитирани от Ройтерс. 

Двама други членове на борда на директорите също напускат. Така Citigroup - третата по големина банка в САЩ - ще остане под ръководството на директори и висши служители, дошли в банката след загубите по време на финансовата криза, които наложиха държавна помощ.

63-годишният Парсънс се присъедини към борда преди 16 години и стана председател през 2009 година.

"Като се има предвид силната позиция, в която банката е днес, стигнах до заключението, че ми е дошло време да се оттегля", се казва в изявление на Парсънс.

Викрам Пандит, който стана главен изпълнителен директор, когато предшественикът му Чък Принс бе принуден да напусне през 2007 г., ще запази поста си.

"Под ръководството на Пандит Citi постигна забележителен напредък. Тя се възстанови от финансовата криза и сега е добре капитализирана институция с ясна стратегия", заяви Парсънс.

Бордът възнамерява да посочи О'Нийл за нов председател, като част от предварителен план за приемственост, се казва в изявлението. 64-годишният О'Нийл е бил директор в Citigroup от 2009 г. насам. Той е бил главен изпълнителен директор на Bank of Hawaii от 2000 г. до 2004 г..

Парсънс е известен главно като политически обвързан бивш главен изпълнителен директор и председател на Time Warner. През 70-те той е работил като адвокат в републиканските администрации във Вашингтон и щата Ню Йорк.

Според Майк Майо, борсов анализатор в CLSA и автор на "Изгнание на Уолстрийт", която критикува близките отношения на Парсънс с държавни служители, промяната е добра за Citigroup.

"О'Нийл се занимаваше с корпоративни преструктурирания в миналото, а Citigroup все още има нужда да се раздели с лоши активи, останали отпреди кризата", посочва Майо.

"В следващия председател инвеститорите трябва да виждат ръководител, действащ от тяхно име, а не такъв, който предимно защитава висшия мениджмънт или се оправдава за това, че Citi трябваше да бъде спасявана", коментира той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още