fallback

Не рецесията, а оттеглянето на бейбибумърите свива заетостта в САЩ

Заетостта в страната е намаляла от 66% към края на 2007 г. до под 64% към момента

22:00 | 02.03.12 г.

Според повечето икономисти продължителната рецесия е довела до загубата на хиляди работни места в САЩ и свиването на работната сила. Истината обаче се крие малко по-далеч от това твърдение.

Т. нар. бейбибумъри (поколението американци, родени в периода 1946-1964 г.) всъщност започна да се пенсионира поради навършване на 65-годишна възраст. Това със сигурност се е отразило и на работната сила, и на заетостта, пише Forbes.

Според данни на Barclays Capital именно излизането на бейбибумърите от пазара на труда е довело до свиването на заетостта в САЩ до 66% в края на 2007 г. и до близо 63,9% към момента.

Според доклада само около една трета от отпадналите на пазара на труда все още искат да работят. От тях обаче едва 15% са в трудоспособна възраст (25-54 години).

Новоизлюпеният пенсионер-американец разчита основно на осигуровките си от “златните” му години и не толкова на обвързани с акции инвестиции, показва още статистиката на банката. Те обаче вероятно не са и толкова тежко ударени от кризата на финансовите пазари.

Икономисти-скептици обаче са на мнение, че отпадането на пенсионерите от пазара на труда ще извади “на светло” всички американци, които в отчаянието си са спрели да търсят работа. Те ще излязат отново на пазара на труда когато икономиката започне да расте, а това ще доведе до ново покачване на статистиката за безработицата.

Изданието посочва, че ако от Barclays са прави за оттеглянето на бейбибумърите и влиянието им върху работната сила в САЩ, то едва ли може да се очаква рязък ръст на безработицата впоследствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още