fallback

Щатските индекси се понижиха след изказване на Бернанке

Пазарите наистина очакваха сигнал от Фед за допълнително вливане на ликвидност, това трябва да е било най-добре пазената тайна, коментира анализатор

23:22 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се понижиха в сряда, след като председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке попари пазарните очаквания за нов кръг вливане на ликвидност, пише MarketWatch.

„Това трябва да е било най-добре пазената тайна от дълго време, като се има предвид, че пазарите наистина очакваха сигнал за допълнително вливане на ликвидност“, коментира Елиът Спар, стратег на  Stifel Nicolaus.

В обръщение пред конгреса Бернанке обяви, че приетите валутни стимули ще останат в сила, но че растящата цена на енергията вероятно ще предизвика временна инфлация и че спадът на безработицата е бил по-бърз от очаквания.

След като Бернанке не даде никакви признаци, че Фед възнамерява да подкрепи икономическият растеж допълнително, златото поевтиня с над 80 долара или 5,25% до нива под 1700 долара за тройунция, а доларът поскъпна спрямо основните валути.

След първоначален позитивен старт Dow Jones Industrial Average се обагри в червено. Индексът изгуби 0,41% до 12952 пункта. Индексът приключва месеца с 3% печалба.

S&P 500 Index се понижи с 0,47% до 1366 пункта, като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите за суровини, а най-силно компаниите от сектора на услугите. S&P 500 приключва февруари с ръст от 4,6%.

Преди изказването на председателя на Фед щатските индекси се повишиха, като за първи път от края на 2000 г. Nasdaq надхвърли 3000 пункта. Това се случи след публикуването на по-добри от очакваните данни за икономическия растеж в САЩ през четвъртото тримесечие на миналата година.

„Това е стъпка в правилната посока“, казва Арт Хоган, стратег на Lazard Capital Markets, коментирайки ревизирания до 3% ръст на щатската икономика за периода, от първоначално публикуваните 2,8%.

Nasdaq Composite се понижи с 0,67% до 2967 пункта. Индексът се е повишил с 6,1% през февруари и близо 15% от началото на годината.

Пазарите бяха подкрепени и от предоставените от Европейската централна банка (ЕЦБ) 529,5 млрд. евро 3-годишни заеми за дългосрочното рефинансиране на европейския банков сектор. Сумата леко надхвърли очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още