fallback

Фишер: 5-те най-големи американски банки трябва да бъдат раздробени

Перверзното в случая е, че след кризата големите банки са дори още по-големи, за да бъдат оставени да фалират, казва президентът на Фед в Далас

21:41 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Петте най-големи банки в САЩ са прекалено силни и трябва да бъдат раздробени, заяви президентът на Федералния резерв (Фед) в Далас Ричард Фишер, цитиран от CNBC.

Финансовата криза направи 5-те най-големи щатски банки дори още по-силни от преди, посочва Фишер.

Петте въпросни банки са JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и Citigroup.

„След кризата 5-те банки се оказаха с по-голяма концентрация на депозити от преди“, изтъква той. „Аз лично вярвам, че в 5-те банки е концентрирана прекалено много финансова мощ“.

Приетият през лятото на 2010 г. закон за финансовите регулации в САЩ, известен като реформата Дод-Франк включва механизми, които позволяват на регулаторите да раздробяват големи финансови институции.

Изискванията за предприемане на подобни действия обаче, са прекалено високи.

„Целта на закона Дод-Франк беше да понижи концентрацията на финансова мощ. Имаме и термина 'банка твърде голяма, за да бъде оставена да фалира'... Перверзното в случая е, че сега тези банки са дори още по-големи, за да бъдат оставени да фалират от преди“.

Миналия месец група защитаваща потребителите, представители на академичната общност и икономисти поиска „твърде големите, за да фалират“ банки да бъдат раздробени, като се започне от Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още