fallback

Бернанке предизвика понижения на Wall Street*

Изказване на председателя на Фед охлади настроенията след положителната ревизия на данните за БВП на САЩ

18:35 | 29.02.12 г.

Ревизията на ръста на американския брутен вътрешен продукт (БВП) успя за кратко да повдигне настроенията на Wall Street. Изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите обаче бързо обърна тренда.

Малко повече от час и половина след началото на сесията Dow Jones се понижава с 0,26% до 12 971 пункта, S&P 500 спада с 0,21% до 1 369 пункта, а Nasdaq изтрива 0,21% до 2 981 пункта.

Днес търговското министерство на САЩ обяви, че през последните три месеца на миналата година икономиката е отбелязала растеж от 3 на сто вместо първоначално обявените 2,8%, благодарение на по-високите потребителски и бизнес разходи.

Пред комисията обаче Бен Бернанке заяви, че Фед внимателно наблюдава всички данни, за да оцени темповете на икономическото възстановяване, съобщи MarketWatch.

По думите на председателя на Фед икономиката дава „противоречиви сигнали“. Според него намалението на безработицата не означава непременно подобрение на икономиката.

„Възстановяването на американската икономика продължава, но темповете на експанзията са незадоволителни и скромни“, коментира Бернанке. „Състоянието на пазара на труда е далеч от нормалното въпреки отчетеното намаление на безработицата“, допълни той.

Председателят на Фед каза още, че очакванията за безработицата са да продължи да спада бавно.

Американската централна банка освен това прогнозира, че икономическият растеж през настоящата година ще бъде в рамките на 2,25% -2,7%, като възпиращ ръста ефект ще продължава да оказва забавянето на жилищния пазар.

Бернанке беше категоричен, че допълнителни икономически стимули няма да има. Той декларира отново готовността на Федералния резерв да задържи рекордно ниската основна лихва (0-0,25%) поне до 2014 г.

* Актуално към 18.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още