fallback

Ръстът на щатския БВП през 4-то тримесечие на 2011 г. бе ревизиран от 2,8% на 3%

Увеличението е подкрепено от по-високите потребителски и бизнес разходи, показват данни на търговското министерство на САЩ

16:41 | 29.02.12 г.

Икономиката на САЩ през четвъртото тримесечие на миналата годинае нараснала малко по-бързо от първоначално обявеното, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП на страната се е повишил с годишен темп от 3%, а не 2,8%, каквато беше предварителната оценка, което е най-бърз темп на растеж от второто тримесечие на 2010 г., показват данни та търговското министерство на Щатите.

Като се изключи натрупването на материалните запаси американската икономика е нараснала с 1,1% през последното тримесечие, а не с 0,8 на сто.

Икономисти, анкетирани от агенцията, не очакваха ревизия на данните.

Преразгледани са данните за потребителските разходи, които съставляват 70% от американската икономика. През последните три месеца на миналата година те са нараснали с 2,1%, а не с първоначално обявените 2 на сто.

Ревизирани нагоре са разходите за жилищно строителство, докато инвестициите в нежилищни сгради остават слаби.

Отчетено е и леко увеличение на бизнес разходите, но ръстът на разходите за инвестиции е занижен от 5,2% до 4,8%.

Перспективите пред американската икономика се помрачават заради ръста на цените на горивата. От началото на годината е регистрирано поскъпване в размер на 12,6% до малко под 4 долара за галон бензин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още