fallback

Обама: САЩ няма да бъдат заложник на колебанията в цените на петрола

Президентът призова за цялостна стратегия за разработване на американски енергийни източници

23:55 | 23.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Президентът Барак Обама каза, че американското правителство търси възможности за алтернативи на бензина, като усъвършенстваните биогорива и природния газ, предаде Ройтерс.

„Няма да се оставим да бъдем заложници на колебанията на световния петролен пазар. Ще разработим нови източници на енергия", каза Обама в реч в Университета на Маями.

Основният дългосрочен фактор за поскъпването на петрола е растящото търсене в Китай, Индия и Бразилия, а главната причина е нестабилността в Близкия изток и конкретно в Иран, продължи президентът. Той е наредил на правителството да използва всички  възможности в сферата на цените на горивата, за да помогне на потребителите в следващите месеци. Поскъпването на горивата още веднъж болезнено ни напомня за необходимостта да разработваме нови източници на енергия, подчерта той.

След като бе атакуван от републиканците за поскъпването на бензина, днес Обама се надсмя над решенията, предлагани от политическите му опоненти, предаде AFP. "Както миналата година, цената на бензина расте в цялата страна. Това е болезнено за всички - за всички, които имат кола или малък бизнес. Някои политици виждат в това възможност - само в  политиката има хора, които приемат лошите новини толкова ентусиазирано. И тъй като е изборна година, те вече отупват от праха плановете си в три етапа за галон от два долара", каза президентът.

Той отново отправи призив за цялостна стратегия за разработване на американски енергийни източници - петрол, природен газ, вятър, слънце, ядрена енергия, биогорива.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още