fallback

Печеливши и губещи от данъчния план на Обама

Губещи могат да се окажат големи мултинационални компании като General Electric и Boeing, пише CNBC

14:58 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама и шефът на Републиканската партия в Конгреса Джон Бейнър. Смимка: Ройтерс

Предложените от американския президент Барак Обама данъчни промени вероятно ще разпалят дебат за цялостна реформа на данъчната система в САЩ през 2013 г., въпреки че мащабни законодателни промени е малко вероятно да бъдат приети до изборите през ноември, пише CNBC.

Планът на Обама предвижда понижаване на пределната ставка по корпоративния данък до 28% от сегашните 35%. В същото време производителите ще получат стимули, които вероятно ще означават дори още по-ниски данъчни ставки.

Печеливши от инициативата на Обама ще се окажат големите търговски вериги, като Wal-Mart Stores и компаниите, извършващи услуги в сферата на здравеопазването, като Aetna, която за момента плаща почти пълния размер на данъка.

Реалните данъци за производителите на електроника и електрическо оборудване също са високи, разкрива изследване на Citizens for Tax Justice (CTJ).

Други компании, които плащат данъци близки до 35%, включват здравния застраховател UnitedHealth Group, производителя на мотоциклети Harley-Davidson и Emerson Electric, се посочва в изследването.

Губещи могат да се окажат големи мултинационални компании, като General Electric и Boeing, които за момента понижават данъчното си бреме, като прехвърлят интелектуална собственост и други ценни активи в чужбина.

Други значими компании, които плащат ниски ефективни данъци или дори негативни данъци са Baxter International, Wells Fargo & Co. и Honeywell International.

Според CTJ, компаниите от сектора на информационните технологии, добива на нефт и газ, както и извършващите комунални услуги, са сред тези, които плащат доста под 35%.

Нефтените и газовите компании вероятно ще се окажат сред основните губещи, тъй като администрацията иска да премахне определено данъчно облекчение, използвано през последните години от сектора.

Обама предвижда 25% данък за производителите. Детайлите около това предложение все още не са напълно изяснени, въпреки че представители на администрацията изтъкват, че новите правила имат за цел да подкрепят изследователската дейност, производството и зелената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още