fallback

Франсоа Бароан: Политиката за свиване на френския бюджетен дефицит ще продължи

За британския министър на финансите Джордж Озбърн понижаването на перспективата по кредитния рейтинг на страната е осъзнаване на реалността

12:46 | 14.02.12 г.

Франция ще продължи своите политики за подобряване на конкурентоспособността и растежа, докато понижава бюджетния дефицит, след като международната рейтингова агенция  Moody's понижи перспективата по топ ААА рейтинга на страната до негативна, заяви френският министър на финансите Франсоа Бароан, цитиран от Ройтерс.

„Moody`s посочи статута на Франция като базов емитент на държавни облигации“, посочва Бароан в съобщение. „Икономическата политика на правителството оформя част от рамка и дългосрочен метод."

Правителството е решено да продължи с действията си за стимулиране на ръста и конкурентоспособността, особено за реформата на финансиране на социалната област, за заетостта и за понижаване на публичните дефицити“, добавя той.

Министърът изтъкна, че агенцията е подчертала високата производителност и диверсификация на френската икономика, като е променила перспективата по дългосрочния френски кредитен рейтинг заради рисковете, пред които е изправена еврозоната като цяло.

Междувременно британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от MarketWatch, заяви, че решението на Moody's да постави негативна перспектива на дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания е осъзнаване на реалността за политическите лидери в страната.

„Това е още една организация, в случая рейтингова агенция, която предупреждава Великобритания, че ако харчим или вземаме назаем прекалено много, ще загубим кредитния си рейтинг“, отбелязва Озбърн.

„Това е проверка на действителността за цялата политическа система дали Великобритания ще се справи със задълженията си“, добавя той.

Късно снощи Moody's обяви, че понижава кредитните рейтинги на 6 държави от еврозоната, а на Франция, Великобритания и Австрия поставя негативна перспектива с потвърждаване на настоящия им максимален кредитен рейтинг.

В случая с Великобритания от агенцията се позоваха на опасенията, че „перспективите за по-слаб ръст“ през следващите няколко години са допринесли за нарасналата несигурност за темпото на финансова консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още