fallback

Дойде ли време пазарите да върнат част от спечеленото тази година?

Днешният ден вероятно ще даде доста яснота за посоката, в която ще се движат пазарите в следващите седмици

04:57 | 14.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Въпросът дали фондовите борси не са на ръба на корекция ще попадне във фокуса на днешната търговия. Причината е, че се очакват както актуални данни за състоянието на американската икономика, така и новини за развитието на кризата в еврозоната, пише CNBC.

Денят започва с поредното решение за орязване на кредитния рейтинг на държави от еврозоната. Този път то е на агенция Moody’s и засяга 6 държави от валутния съюз. Към Австрия, Великобритания и Франция пък е отправена заплаха за понижение на рейтингите, тъй като перспективата им е влошена до негативна.

Ключовото събитие на Стария континент днес е събирането на финансовите министри от Европейския съюз, които в сряда имат официална среща. На нея трябва да се реши дали Гърция ще получи новия спасителен пакет за 130 млрд. евро, след като в неделя през нощта парламента на страната прие драстични мерки за орязване на доходите на населението.

Борсите

Фокусът на инвестиращите на американския пазар без съмнение пада върху широкия борсов индекс S&P 500. От няколко дни той се движи около нивото от 1 350 пункта, което се счита за ключово за бъдещия пазарен тренд. Очакванията са ако той се откъсне нагоре следващата съпротива да бъде 1 370 пункта, където е върхът за миналата година.

В понеделник S&P 500 се повиши с 9 пункта до 1 351 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 72 пункта и също се е насочил към психологическа бариера – нивото от 13 хил. пункта.

„Смятам, че пазарът ше направи пауза и/или известно връщане при тези нива”, коментира Джефри Саут, главен инвестиционен стратег в Raymond James, цитиран от CNBC.

Според Саут притеснителен сигнал за пазара е ръстът на късите позиции от страна на хедж фондовете. „Умните пари са на късо за около 7,4 млрд. долара срещу различни индекси. Това е един от най-големите седмични ръстове, които съм виждал, след като преди седмица късите позиции бяха за 2,7 млрд. долара”, обяснява той.

Данни на Trim Tabs пък разкриват, че през настоящия отчетен сезон обратните изкупувания на акции са за средно 1,7 млрд. долара на ден. Това е най-ниското ниво за отчетен период от октомври-ноември 2010 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още