fallback

Обама завиши очакванията си за икономически ръст

В годината на избори се очаква икономиката да нарасне с 2,7 на сто, а безработицата да падне още

20:23 | 13.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Администрацията на американския президент Барак Обама залага на икономически ръст от 2,7 на сто през тази година. Това обаче надвишава прогнозите на икономистите и Федералния резерв, пише Bloomberg.

На фона на завишената прогноза за 2012 година администрацията на Обама е орязала тази за следващата година – от 3,5 на 3 на сто.

Предишната прогноза на Белия дом, която бе обявена през септември, залагаше 2,6 на сто икономически ръст.

Анкета на Bloomberg обаче показва, че консенсусната прогноза сред анализаторите за настоящата година е 2,2 на сто.

Новата прогноза на икономистите на Обама е базирана на данните за американската икономика към ноември. Окуражаващите сигнали са позволили понижаването на прогнозата за безработицата в САЩ, като се очаква създаването на 2 млн. работни места тази година.

Ако това се случи, то ще може да се очаква свиване на безработицата до около 8 на сто в навечерието на президентските избори през ноември. В началото на тази година показателят е на ниво 8,3 на сто.

В прогнозата на Белия дом е заложено очакване за ръст на БВП от 3,6 на сто през 2014 година и 4,1 на сто през 2015 година. В същото време се очаква спад на безработицата съответно до 8,1 и 7,3 на сто.

Очакванията за инфлацията са тази година да бъде отчетено ниво от 2,2 на сто, а за 2013 и 2014 година се прогнозира поскъпване на живота съответно с 1,9 и 2 на сто.

Преди едва две седмици Федералният резерв на САЩ обяви прогноза за ръст на американската икономика с между 2,2 и 2,7 на сто. От Международният валутен фонд пък очакват увеличение от 1,8 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още