fallback

Wall Street не можа да се отърси от гръцкото влияние

Влошеното потребителско доверие в САЩ и свалянето на рейтингите на 34 италиански банки допълнително внесоха напрежение на пазара

23:17 | 10.02.12 г. 1

Индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения, след като финансовите министри на държавите от еврозоната отложиха гласуването на новата спасителна програма за страната.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,69% до 12 801 пункта, S&P 500 регистрира спад от 0,69% до 1 343 пункта, а Nasdaq изтри 0,80% до 2 904 пункта.

Настроенията на инвеститорите се влошиха и след публикуването на предварителните данни за потребителското доверие в САЩ през февруари. Индексът на Thomson Reuters/University of Michigan се е понижил до 72,5 пункта от 75 пункта през януари, което далеч надхвърля очакванията на анализаторите.

Гръцката криза се отрази на банковите акции. Сред най-губещите в днешната сесия се наредиха позициите на Citigroup, Bank of America и други.

Днес германският финансов министър Волфганг Шойбле съобщи пред депутатите в Берлин, че Гърция няма да изпълни целта за намаляването на дълга.

Атина освен това беше разтърсена и от политическа криза, след като няколко министри подадоха оставка заради несъгласие с тежките икономически мерки, които правителството иска да прокара в парламента, на фона на бурни протести в Атина и сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Междувременно рейтинговата агенция Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) понижи рейтингите на 34 от 37-те банки, които наблюдава. Това отново възобнови съмненията за намирането на бързо и адекватно решение на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още