fallback

Студентските заеми в САЩ – следващият инвестиционен балон?

Студентските заеми в САЩ възлизат на близо 1 трлн. долара, като през 2010 г., за първи път са надхвърлили дълговете натрупани чрез кредитни карти

22:28 | 07.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

Почти половината от адвокатите обслужващи потребители с дългови проблеми в САЩ посочват, че през последните 3 – 4 години потенциалните клиенти с просрочени студентски заеми „са се увеличили чувствително“, съобщава Bloomberg.

Националната асоциация на адвокатите обслужващи клиенти изпаднали в неплатежоспособност (NACBA) публикува проучване проведено сред 860 свои членове.

Студентските заеми в САЩ възлизат на близо 1 трлн. долара, като през 2010 г., за първи път са надхвърлили дълговете натрупани чрез кредитни карти, посочва Марк Канторуиц, издател на FinAid.org, интернет страница за студентски заеми.

Нарастването на студентските задължения наподобява на увеличаването на ипотечните кредити в навечерието на ипотечната криза, се казва в изявление на NACBA.

Според щатското законодателство, студентските заеми, за разлика от задълженията по кредитни карти, в редки случаи могат да бъдат анулирани от съд при обявяване на личен фалит.

„Това много лесно може да се окаже следващата дългова бомба за щатската икономика,“ коментира Уилам И. Брюър, президент на NACBA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още