fallback

Финансовият регулатор в САЩ готви нови правила за фондовете на паричния пазар

Комисията по ценните книжа и фондовите борси ще представи предложения за стабилизиране на фондовете

15:44 | 07.02.12 г.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (Securities and Exchange Commission - SEC) ще представи предложения за стабилизиране на фондовете на паричния пазар в случай на нови финансови сътресения, съобщи Тhe Wall Street Journal, цитиран от Ройтерс.

Най-малко трима от петимата членове на комисията обаче трябва да одобрят предложенията, за да се стигне до публичното им обсъждане, твърдят добре осведомени анонимни източници на вестника, пише CNBC.

Комисията иска да сведе до минимум евентуалните загуби за акционерите на паричните фондове, които инвестират в краткосрочни дългови инструменти. Засега обаче няма официален коментар от институцията по повод на информациите за новите предложения.

Предложенията предвиждат фондовете да могат да увеличават капитала си с пари в брой от корпоративни каси и чрез издаване на нови емисии акции и облигации.

В проектозакона е записано още, че инвеститорите, които искат да продадат наведнъж всички техни дялове ще получават веднага 95% от парите си. Останалите 5 на сто ще им се изплащат след 30 дни.

Финансовата индустрия обаче се противопоставя на идеите на регулатора. Според представители на индустрията по-голямата част от усилията на комисията трябва да се насочат към разработването на адекватни капиталови буфери.

Регулаторните органи в САЩ усилено работят по подобряването на безопасността на фондовете на паричния пазар, откакто нетната стойност на активите на Reserve Primary Fund, най-старият подобен фонд, падна под границата от 1 долар след колапса на Lehman Brothers през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още