fallback

Бернанке: Повишаващият се дефицит крие сериозна опасност за икономиката

В дългосрочен план, сегашната траектория на федералния дълг заплашва да се отрази на печалбите в частния сектор и така да понижи продуктивността, предупреждава шефът на Фед

19:43 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Повишаващият се бюджетен дефицит крие сериозен риск за щатската икономика и вероятно ще доведе до криза ако не бъде овладян, заяви председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, цитиран от CNBC.

Определяйки ситуацията като „неустойчива“, централният банкер посочва, че нарастващите разходи за здравеопазване, наред със значителните средства похарчени за борба с кризата, пораждат реален фискален риск.

„Поддържането на високо и нарастващо ниво на правителствен дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната крие риск от сериозни икономически последици“, заяви Бернанке пред бюджетната комисия на Конгреса.

„В дългосрочен план, сегашната траектория на федералния дълг заплашва да се отрази на печалбите в частния сектор и така да понижи продуктивността“, допълва той.

В същото време Бернанке предупреди Конгреса, да не прибягва към твърде рязко ограничаване на разходите, тъй като това би могло да застраши икономическия растеж.

След срещата си миналата седмица Фед се въздържа да обяви нов кръг вливане на ликвидност.

Бернанке повтори своето намерение да задържи основния лихвен процент на нива близки до нулата до края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още