fallback

Гърция натежа на индексите в Ню Йорк*

Новата спасителна програма за Атина няма да бъде финализирана днес заради продължаващите преговори с частния сектор за опрощаването на дълговете й

18:13 | 30.01.12 г.

Със загуби за индексите започна първата за седмицата сесия в Ню Йорк, предава Bloomberg.

Близо час и половина след началото на търговията Dow Jones се понижава с 0,75% до 12 566 пункта, S&P 500 изтрива 0,84% до 1 305 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,69% до 2 797 пункта.

Настроенията на инвеститорите се понижиха, след като стана ясно, че новата спасителна програма за Гърция няма да бъде финализирана на днешната среща на върха на Европейския съюз заради продължаващите преговори с финансовите институции за опрощаването на част от гръцкия дълг.

Днес лидерите на държавите от Европейския съюз се събират на първата си среща за 2012 г. Те ще обсъждат европейския фискален пакт и ще одобрят създаването на спасителен фонд на стойност 500 млрд. евро.

Вчера гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос отхвърли идеята за назначаването на специален комисар, който да наблюдава изпълнението на бюджета.

“Нашите партньори признават, че европейската интеграция се прави въз основата на институционалното равенство на националните държави, на националната идентичност и достойнство”, посочи Венизелос в свое становище.

“Този, който ни кара да избираме между икономическата помощ и националното достойнство, пренебрегва основни исторически уроци”, допълни гръцкият финансов министър.

* Актуално към 17.55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още