fallback

Американската икономика с най-силен ръст от година и половина

БВП през последното тримесечие е нараснал с 2,8%, главно заради попълването на запасите от бизнеса, което обуслява по-слаб растеж в началото на 2012 г.

17:12 | 27.01.12 г.

Икономиката на САЩ нарасна с най-бързото си темпо за последната година и половина през четвъртото тримесечие на 2011 г., но силното възстановяване на запасите от страна на бизнеса и ниските разходи за средства за производство навеждат на мисъл за по-бавен ръст в началото на 2012 г., съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с годишен темп от 2,8% през последното тримесечие, което е сериозно ускорение спрямо 1,8 през предходното тримесечие и най-бързо от второто тримесечие на 2010 г. Очакванията на анализаторите обаче бяха за ръст от 3%.

„Икономиката приключи 2011 г. напълно позитивно, но характерът на ръста от миналото тримесечие не е подходящ за ръст в началото на тази година“, заяви Райън Суийт, главен икономист в  Moody's Analytics.

За цялата 2011 г. икономиката на САЩ е нараснала с 1,7%, след като през 2010 г. се бе разширила с 3%.

През четвъртото тримесечие ръстът е получил временна подкрепа от възстановяването на бизнес запасите, което е най-бързото от третото тримесечие на 2010 г., след като през третото тримесечие на 2011 г. бяха намалели за първи път от края на 2009 г. Те са нараснали с 56 млрд. долара, допринасяйки с 1,94 процентни пункта към ръста на БВП.

Ако се изключат запасите, икономиката е нараснала с безличните 0,8%, което е рязко забавяне спрямо темпото от 3,2% през третото тримесечие. Силното натрупване на запаси предполага, че възстановяването ще направи крачка назад в началото на 2012 г.

Разходите на бизнеса за средства за производство са най-слабите от 2009 г., което освен по-слаб ръст за първото тримесечие е знак също, че дълговата криза в еврозоната започва да дава своето отражение.

„Макар че икономиката се подобри през последното тримесечие, налице са няколко насрещни течения и несигурност по отношение на Европа, развиващите се пазари, а също и финансовата политика на САЩ“, смята Суийт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още