fallback

Фед няма да вдига лихвата поне до края на 2014 г.

Анализатор вижда намек за скорошно вливане на ликвидност в икономиката на САЩ

20:32 | 25.01.12 г. 4

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ няма да повишава основния лихвен процент поне до края на 2014 г., което е по-дълъг срок от очакваното, съобщи Ройтерс. Само преди месеци Фед обеща да запази рекордно ниските лихви до средата на 2013 г.

Американската централна банка освен това смята да продължи програмата си за удължаването на средния матуритет на портфолиото й от облигации. Федералният комитет за отворените пазари ще прави редовен преглед на размера и състава на авоарите и ще прави корекции при необходимост, за да насърчава икономическото възстановяване.

Прогнозата за икономическото развитие на американската централна банка не е претърпяла съществени промени. Фед оценява нивото на безработицата като твърде високо, очакванията за инфлацията са тя да е на нива, които предполагат стабилни цени, но е отчетен спад на бизнес инвестициите.

“Икономиката на страната се възстановява умерено въпреки известното забавяне в растежа на световната икономика”, пише в становището на Фед след срещата на комитета за отворения пазар, цитирано от MarketWatch.

“Има отделни индикации за подобрение на пазара на труда, но като цяло безработицата остава твърде висока. Потребителските разходи продължават бавно да нарастват, но се е забавило увеличението на бизнес инвестициите. Остават и проблемите на жилищния пазар в страната”, констатира американската централна банка.

Очакванията са през следващите месеци икономическият ръст на САЩ да остане скромен, а безработицата в страната да намалява бавно.

Кризата в Европа обаче продължава да поражда безпокойства. Вчера Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за глобалния икономически растеж заради дълговите проблеми в еврозоната, припомня Bloomberg.

Според анализатори решението на Федералния резерв на САЩ за лихвата е било очаквано. Андрю Кокс, стратег от CITIFX в Ню Йорк, коментира пред Ройтерс, че не вижда нищо качествено ново и изненадващо в решението на американската централна банка.

Генадий Голдберг от 4CAST също в Ню Йорк обаче смята, че в позицията си Фед намеква за вливане на нова порция ликвидност в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още