IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания мести завод от Чили в САЩ заради евтиния шистов газ

Прогнозата за ниски цени на природния газ в Северна Америка прави Луизиана привлекателно място, посочва изпълнителният директор на Methanex

13:30 | 19.01.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Компания мести завод от Чили в САЩ заради евтиния шистов газ

Methanex, най-големият производител на метанол в света, планира да разглоби чилийски завод и да го премести в Луизиана, за да се възползва от най-ниската цена на природния газ в САЩ от почти десетилетие, съобщава Bloomberg.

Подготвителните дейности около новия обект в Гейсмар, Луизиана вече са стартирали и заводът трябва да влезе в експлоатация през втората половина на 2014 г., обяви базираната във Ванкувър компания.

Methanex все още оценява проекта и ще финализира инвестиционното си решение през третото тримесечие на годината, заяви Джейсън Ческо, говорител на компанията.

Релокацията е по-евтина и по-бърза отколкото изграждането на нов завод, посочва изпълнителният директор на Methanex Corp. Брус Айткен.

В сряда фючърсите за газ на New York Mercantile Exchange (NYMEX), където се търгуват фючърсни контракти върху енергийни суровини, приключиха сесията на най-ниските си нива от март 2002 г.

Чрез хидравличен метод шистов газ се добива в редица щати от Тексас и Ню Мексико до Пенсилвания.

„Прогнозата за ниски цени на природния газ в Северна Америка прави Луизиана привлекателно място“, казва Айткен.

Сглобяването на завода ще създаде 1000 нови работни места, а след старта на производството ще бъдат разкрити 200 работни места за специалисти, посочва Ческо. 

Methanex очаква „чувствително по-ниски разходи“ в сравнение с необходимите 700 млн. долара за изграждането на нов завод, допълва той. При сегашните цени на метанола инсталацията се очаква да генерира годишни продажби от 400 млн. долара, казва Ческо.

Methanex преработва метан - компонент на природния газ – в метанол, който се използва за производството на формалдехид, полиестер и пластмаси. Компанията се нарежда сред дузина производители на химикали в САЩ, които се възползват от изключително ниските цени на природния газ.

Chevron Phillips Chemical Co. планира да инвестира около 5 млрд. долара за изграждането на инсталация за преработката на етан – друг компонент на природния газ - в Тексас, докато Dow Chemical Co. и Sasol Ltd. планират да изградят подобни инсталации в Луизиана, всяка от които на стойност 4,5 млрд. долара.

Планираните инсталации ще преработват етан в етилен, който се използва за производството на пластмаси.

Methanex вероятно подготвя площадката в Луизиана за преместването и на втори завод от Чили, казва Чарлз Нейверт, анализатор на Dahlman Rose & Co. в Ню Йорк.

В района на Пунта Аренас, Южно Чили, Methanex разполага с 4 завода за метанол и Ческо отбелязва, че „съществува потенциал“ още един от тях да бъде преместен в САЩ. Заводът, който предстои да бъде преместен е построен през 1996 г. и е с годишен капацитет за производство на 1 млн. тона метанол.

Инсталациите на Methanex в Чили прекратиха работа, след като през 2007 г. компанията беше лишена от доставките на аржентински газ.

В публикуван през 2011 г. доклад на щатския конгрес за химикалите, използвани при хидравличния метод за извличане на шистов газ (CHEMICALS USED IN HYDRAULIC FRACTURING) се посочва, че от 750-те съставки, използвани при метода, „повече от 650 съдържат химикали, за които е известно или е вероятно, че са канцерогенни и са регулирани от щатския закон за контрола на питейната вода (Safe Drinking Water Act), или са известни като опасни замърсители на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
сега уорлик ше каже 4е са накърнени 4овешките права тук и ше дойде нато да ни избави от лошия режим и да ни демократизира и изсму4е залежите след което демокрацията ще е налице и американците ще се изстеглят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
deepconcern
преди 12 години
В България вчера се извърши нова Велика октомврийска социалистическа революция, защото неуките и манипулируемите победиха науката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
с добивът на петрол и газ ние само отлагаме стъпката напред за въвеждането на следващото поколение енергодобивни изто4ници ние се лутаме като едни депресирани хора изпаднали в меланхолия радващи се на поредния гьол петрол или петно газ.....колкото по рано загърбим петрола толко по добре икономиката ни ще тръгне напред и няма да сме зависими не на последно място е екологията..самолети и някой кораби биха се захранвали от петролни продукти докъто се намери надеждно решение за замяна на морално остарелите двг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
трябва да скъсаме завинаги със петролните продукти и изкопаемите горива..завинаги...ако зависи от мен ще построя няколко АЕЦ, соларни паркове и ветрогенератори и токът ще е не по скъп отколко да се кара кола на бензин и отопление на жилищата но значително по евтин ще е в сравнение с изминатото разстояние от кола с двг..с една дума електри4еството ще бъде навсякъде където може да се заменят двг и ще се постигне по4ти на 100% независимост от петрола липса на замърсяване от двг и една кра4ка напред пред света след като сме елиминирали петролът ние ще построим индукционни магистрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Стефан А.
преди 12 години
НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА СЛУЧАЙ СЪС ЗАРАЗЕНА ПИТЕЙНА ВОДА!!! Не ми говорете за Газланд, защот излязоха данни че тоя филм говори пълни глупости. Има научни доклади от 1976г. (доста преди да започнат фракинги и к'во ли не), че във водата има "troublesome amount of methane", или на роден език, притеснителни количества метан. Демек т'ва съществува като екологичен проблем доста преди шистовия газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
user##
преди 12 години
Разрешителното на Chevron не е например, а де-факто. Доколкото знам в Добруджа няма реки, а водата е основно подпочвена. Също не зная да има карта на подземните реки в БГ. Колкото до другите коментиращи: против съм енергийната зависимост от Русия, но не на такава цена! Запознат съм с технологията на добив от шисти, но не съм ( а мисля и всички "за добива") с положителните икономически ефекти за БГ които прокламирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mr_crash
преди 12 години
ББ ще заГАЗи с тоя шистов газ. *** ти газа ако после няма годна за пиене вода! Шеврон да го духа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
georgis
преди 12 години
за да може да се отървем от енергийните проекти на путин :) нещо лошо в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
наука
преди 12 години
ХахаЛуизиана няма каньони, там е устието на Мисисипи и е най-плодородната им земя. Освен това не в Добруджа, а в Ловеч например и в Етрополе се планират проучвания у нас. Така че стига лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
tati
преди 12 години
Много ясно .че е платена статията. Защо не кажат колко голяма по площ е щата Луизиана- сигурно две Българии и там където сондират не е ли пустиня не обработваема земя пълна със каньони и планини от скали и каманаци??? Къде в Америка има сондаж под плодородни земи като нашата Добруджа???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още