fallback

JP Morgan с понижена печалба заради спад в инвестиционния бизнес

Печалбата на банката през последното тримесечие на миналата година намалява с 23% на годишна база, но за цялата 2011 г. е отчетен ръст от 9%

16:34 | 13.01.12 г.

Американската банка JP Morgan Chase обяви по-ниска печалба за четвъртото тримесечие на 2011 г. на  годишна база заради по-слабата търговия в инвестиционното си подразделение, съобщи ВВС.

Нетната печалба на банката е 3,7 млрд. долара, като това представлява спад от 23% спрямо спечелените 4,8 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2010 г.

За цялата 2011 г. обаче печалбата на JP Morgan е нараснала с 9% до 18,98 млрд. долара при 17,37 млрд. долара през 2010 г.

Обявените резултати за печалбата останаха в рамките на очакванията на анализаторите, но приходите за четвъртото тримесечие не оправдаха прогнозите при спад от 18% на годишна база до 21,47 млрд. долара.

Според Майк Холанд, председател на инвестиционната компания Holland & Co в Ню Йорк, данните за печалбата показват „колко добре може да бъде управлявана JP Morgan в един от най-трудните си периоди“.

„Изостават с приходите, но са в състояние да се справят с това“, категоричен бе той. Нетните приходи в подразделението за инвестиционно банкиране са се понижили с 30% през четвъртото тримесечие на 2011 г. на годишна база, а нетната печалба е паднала наполовина, „отразявайки главно по-ниските пазарни обеми“, смята Холанд.

Главният изпълнителен директор на кредитната институция Джейми Даймън обяви, че макар тя да се е представяла адекватно през годината, като се има предвид икономическата среда, „възвръщаемостта за четвъртото тримесечие е умерено разочароваща“.

Акциите на JP Morgan понижиха стойността си с 2,9% в търговията преди отварянето на борсата в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още