fallback

Молбите за помощи за безработица в САЩ са нараснали повече от очакваното

Данните са знак, че спадът на безработицата през декември е бил следствие от силния ръст на временно наетите служители по време на празниците

17:19 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалата седмица повече американци от очакваното са подали молби за помощи за безработица, съобщава Bloomberg.

Данните са знак, че спадът на безработицата през декември вероятно е бил следствие от силния ръст на временно наетите служители по време на празниците.

През изминалата седмица молбите за помощи за безработни в САЩ са нараснали с 24 хил. до 399 хил. се посочва в съобщение на министерството на труда във Вашингтон.

Според усреднената прогноза на 46 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, молбите за помощи за безработица е трябвало да нараснат до 375 хил.

Временното наемане на служители от компаниите за доставки по време на празниците води до съответните съкращения в първите дни от новата година. От друга страна волатилността на данните за заетостта след празниците обикновено е повишена поради проблеми при определянето на сезонното изменение на безработицата.

„Обикновено по това време на годината наблюдаваме ръст на сезонните уволнения и имано такъв е случаят и сега“, казва Джонатан Базил, главен икономист на Credit Suisse в Ню Йорк. „Данните разкриват положителна тенденция. Това е вот на доверие за продължаващото възстановяване на пазара на труда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още