fallback

Американските борси затвърдиха ръста от вчера

Увеличават се признаците, че американският пазар се освобождава от тясната връзка с дълговите проблеми в Европа

23:59 | 10.01.12 г. 5

Американските борси продължават да се справят добре от началото на годината, регистрирайки пореден ден на ръст, след като инвеститорите надмогнаха дълговите проблеми в еврозоната и дадоха вота си на доверие на американските банки, съобщи CNBC.

Макар и да не успяха да задържат високите нива на повишение от началото на сесията, търговията бе достатъчно активна, за да бъде записан по-висок ръст от вчерашния.

Dow Jones напредна с 0,6% до 12 462,47 пункта, воден от индустриалните компании и банките, като само акциите на General Electric поевтиняха с 0,3% до 39,63 долара. Акциите на Bank of America повишиха стойността си с 5,7% до 6,63 долара, а тези на Caterpillar поскъпнаха с 3% до 99,96 долара.

Индексът Standard & Poor`s 500 спечели 0,9% до 1 292,08 пункта, като и 10-те подгрупи в него приключиха на зелена територия. Nasdaq Composite се повиши с 1% до 2 702,50 пункта.

Акциите на Cirrus Logic скочиха с 15,7% до 19,64 долара, след като компанията обяви, че очаква ръст на печалбата с 28% през настоящото тримесечие заради силното търсене, а тези на борсово търгувания фонд SPDR Homebuilders поскъпнаха с 1,8% до 18,35 долара, след като инвеститорите продължиха да залагат на възстановяване на жилищния сектор, а компанията обяви солидни печалби днес. Стойността на акциите и е нараснала с 38% от октомври насам.

На другия полюс бяха акциите на Goodyear Tire, загубили 8,3% от стойността си до 14,01 долара, след като компанията направи мрачно представяне на конференция на световната автомобилна индустрия, а тези на Tiffany поевтиняха с 10,5% до 59,94 долара, след като компанията понижи прогнозата си, позовавайки се на разочароващото търсене по празниците.

Най зле се представи WebMD, като акциите на компанията се сринаха с 28,5% до 26,25 долара, след като тя обяви напускането на главния си изпълнителен директор и край на преговорите за закупуването си, като същевременно понижи прогнозата си за настоящата година.

Запасите при търговците на едро са нараснали с 0,1% през ноември, докато продажбите са се повишили с 1,6%.

Ръстът на борсите от началото на януари, познат и като „януарски ефект“, подхрани надеждите, че американският пазар започва да преодолява водещия риск от европейската дългова криза и се насочва към по-независимо поведение.

„Бяхме здраво вързани към всичко, което се случи в Европа“, заяви Райън Дитрик, старши анализатор в  Schaeffer's Investment Research в Синсинати. „Сега започваме да се откъсваме от това“, добави той.

От 1950 г. насам пазарът е започнал годината с 5 последователни сесии на печалба в 38 случая, а в 87% от тях е приключил годината на положителна територия, сочат данните в Stock Trader's Almanac. За тази година от 6 сесии 4 са с положителен изход.

Дори умереното поевтиняване на долара спрямо основните валути през днешния ден не успя да повлияе на борсовия ръст, добавяйки основания към гледището, че американският пазар става все по-малко чувствителен към европейските проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още