fallback

Държавният дълг на САЩ надхвърли БВП на страната

Потребителските кредити през ноември са нараснали с най-бърз темп от 10 години, сочат данни на Фед

10:56 | 10.01.12 г. 5

Държавният дълг на САЩ надхвърли годишния брутен вътрешен продукт на страната, достигайки 15,23 трилиона долара при оценка на БВП от 15,17 трилиона долара съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на американският вестник USA Today.

За да не изостава от увеличаването на дълга, американската икономика трябва да расте с 6% годишно. Дългосрочните икономически прогнози обаче в момента се базират върху допълнително увеличаване на дълговото бреме – до над 26 трлн. долара за следващите 10 години.

От USA Today припомнят, че в момента сред развитите държави само дълговете на Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Португалия и Япония надхвърлят размера на техния БВП.

В САЩ държавният дълг пък не е бил толкова висок от времето на Втората световна война.

Междувременно ВВС съобщи, че потребителските кредити в САЩ през ноември са нараснали с 20,4 млрд. долара – най-голямото месечно повишение от ноември 2001 г.

Задълженията по кредитните карти пък са се увеличили през месеца с 5,6 млрд. долара – най-големият ръст от март 2008 г., обяви Федералният резерв.

Данните показват, че американските потребители отново са активни заематели и допълват поредицата от добри икономически новини, в това число шест месеца на устойчив ръст в заетостта.

През декември бяха създадени 200 000 работни места, а безработицата се понижи до 8,5% - най-ниското ниво от близо три години. Потребителското доверие пък е на 8-месечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още