fallback

Wall Street затвори с незначителен ръст

Акциите на Alcoa поскъпнаха с 2,4% часове преди компанията да оповести финансовите си резултати

23:19 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американските борси отчетоха умерен ръст в слаба сесия в понеделник в навечерието на оповестяването на корпоративните финансови резултати за четвъртото тримесечие, което ще стартира с Alcoa Inc. След камбаната анализаторите не забравиха и безпокойство си за случващото се в Европа, предаде MarketWatch.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), нарасна с 0,27% до ниво от 12 392 пункта, индексът на големите компании S&P 500 прибави 0,23% до 1 280 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се повиши незначително с 0,09% до 2 676 пункта.

На първата си среща за новата година френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел настояха още веднъж за въвеждане на данъка върху финансовите транзакции по проекта на Европейската комисия. Според Меркел, ако въвеждането на подобен данък не се осъществи в 27-те страни от ЕС, ще трябва да бъдат обсъдени други възможности за извеждане на Европа от кризата.

„Но Франция и Германия, Саркози и аз, смятаме, че този данък е добър отговор на тази ситуация“, изтъкна тя. Alcoa Inc. поведе повишаването на сините чипове с повишение от 2,4%. Акциите на  Bank of America Corp. BAC поскъпнаха с 1,5%.

„Навлизаме в сезона на отчетите и инвеститорите започват да се съсредоточават върху това, което очакват от докладите ", казва Джейсън Прайд, директор по инвестиционни стратегии на базираната във Филаделфия Glenmede.

„Реалността  е, че американските пазари и икономиката започват да показва някои признаци на по-последователно подобрение“, добави още той.

Кризата продължава да държи под контрол пазарите, въпреки че фундаменталните данни в САЩ са добри, казва Рик Меклер от свободата LibertyView Capital, цитиран от Ройтерс. Въпреки това местните компании вече не могат лесно да надминат очакванията за печалба, както се случваше преди няколко месеца.

Кризата в Европа и бавното възстановяване на икономиката хвърлиха сянка върху щатските отчети. Сега анализаторите очакват, че печалбите на американските компании от индекса S&P 500 ще отчетат среден ръст от 7,8% за четвъртото тримесечие. В началото на юли анализаторите очакват печалба от 18% спрямо предходната година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още