fallback

Булард: Стабилизационната политика трябва да бъде оставена на монетарните власти

Фискалните власти от своя страна трябва да определят подходящата бюджетна политика в средносрочен до дългосрочен план, смята шефът на Фед в Сейнт Луис

10:28 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Действията на централната банка работят по-добре от фискалните мерки по отношение защитата на икономиката от шокове, дори когато лихвите са на дъното, заяви президентът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард.

„Монетарната политика бе доста ефективна, въпреки че лихвите са близко до нулата“, е казал той по време на икономическа конференция. „Не е необходимо и желателно да се обръщаме към фискални мерки за стимулиране.“

Фед свали лихвите почти до нулата преди повече от три години и купи облигации за 2,3 трлн. долара с цел насърчаване на икономическия растеж. Някои негови представители настояват централната банка да предприеме повече покупки на ипотечни облигации, за да подкрепи линеещият жилищен пазар.

Въпреки сигналите, че икономическото възстановяване набира инерция, много икономисти, включително и от Фед, предвиждат слаб растеж и и висока безработица и през тази година.

Очаква се по-късно през месеца Федералният резерв да оповести прогнози, според които основната лихва на банката ще остане близка да нулата до 2014 г.

След като Фед свали лихвите близо до нулата, мнозина смятаха, че фискалната политика ще бъде по-добър инструмент за предпазване на икономиката от външни шокове, припомня Булард. Той обяви, че скоро ще публикува изследване, в което не е съгласен с тези възгледи.

Според него стабилизационната политика трябва да бъде оставена на монетарните власти, докато фискалните трябва да определят подходящата бюджетна и данъчна политика в средносрочен до дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още