fallback

Американските борси вървят надолу въпреки добрите данни за пазара на труда*

Поевтиняването на еврото и новият рекорд при еднодневните депозити на търговските банки в ЕЦБ натежаха върху пазара

18:07 | 06.01.12 г.

Основните американски индекси са под натиск в началото на днешната сесия, след като продължаващите тревоги около дълговата криза в еврозоната и поевтиняването на еврото да 16-месечно дъно парират по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,5% до 12 356,44 пункта, воден от акциите на Alcoa, които понижават стойността си с 2,2% до 9,15 долара, след като компанията обяви, че ще свие с 12% производствения си капацитет на фона на понижаващите се цени на алуминия, и тези на Bank of America, поевтиняващи с 3,3% до 6,10 долара.

Индексът Standard & Poor`s 500 се понижава с 0,1% до 1 275,52 пункта, като повечето от подиндексите му са на червена територия начело с телекомуникационния и финансовия сектори. Nasdaq Composite губи 0,2% до 2 665,82 пункта.

Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 2% до 92,72 долара, след като рейтингът на кредитната институция бе понижен от Wells Fargo, но тези на Best Buy повишават стойността си с 2,3% до 23,98 долара, макар че компанията обяви спад от 1,2% в продажбите в разработените магазини, но впоследствие потвърди прогнозата си за настоящата финансова година.

Броят на новите работни места в САЩ извън земеделския сектор е нараснал с 200 000 през декември, а безработицата се е понижила до 8,5%, сочат данни на американското министерство на труда.

„Януари е неизвестната величина, тъй като търговците на дребно ще освободят сезонно наетия персонал“, заяви Тод Шьонбъргър, управляващ директор в LandColt Trading. „Едно изненадващо подобрение обаче би потвърдило аргумента, че икономическото възстановяване всъщност е налице“, добави той.

Еврото достигна 16-месечно дъно спрямо долара, докато инвеститорите остават предпазливи по отношение на проблемите с финансирането на националните дългове.

Еднодневните депозити на търговските банки в Европейската централна банка пък достигнаха ново рекордно ниво от 455 млрд. евро, което е пореден знак, че кредитните институции предпочитат сигурността пред високите лихви, които биха могли да получат, ако отпуснат средствата като кредит на други банки.

Япония закупи облигации на спасителния фонд за еврозоната на стойност 300 млн. евро, или 10% от вчерашната емисия 3-годишни ценни книжа, която трябва да осигури финансиране за Ирландия и Португалия.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още