fallback

Ръст на американските борси в началото на сесията*

Не се очакват големи залози от страна на инвеститорите преди Нова година

18:16 | 29.12.11 г.

Основните американски индекси напредват в началото на днешната предпоследна сесия за годината заради по-добри от очакваното данни за предварителните договори за покупко-продажба на жилища, но печалбите бяха ограничени от ръста в молбите за помощи за безработни и смесените резултати от аукциона на италиански държавни облигации, съобщи CNBC.

Dow Jones, който все още е на отрицателна територия от началото на годината, се покачва с 0,7% до 12 231,26 пункта, воден от акциите на JPMorgan, които повишават стойността си с 1,7% до 33,20 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 1,6% до 5,37 долара.

Индексът Standard & Poor`s 500 печели 0,6% до 1 257,15 пункта, воден от акциите на енергийните и финансовите компании. Nasdaq Composite прибавя 0,3% до 2 598,16 пункта.

Очаква се търгуваните обеми да останат ниски, тъй като не изглежда вероятно повечето инвеститори да направят големи залози преди Нова година.

Пол Хайки от Bespoke отбелязва, че предпоследната сесия от годината приключва с повишения в 68% от случаите, докато последната - едва в 32% от случаите.

Акциите на Mosaic се понижават с 1,7% до 49,45 долара, след като производителят на торове обяви, че ще намали производството, тъй като цените на продукцията са достигнали нецелесъобразни нива.

Индексът за предварителните договори за покупко-продажба на жилища е нараснал със 7,3% през ноември спрямо октомври до 100,1 пункта, съобщиха от американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Това е 19-месечен връх за индекса, а предварителните очаквания бяха за ръст от едва 2%. На годишна база увеличението е с 5,9%.

Индексът на бизнес активността в американския Среден Запад също надхвърли очакванията, достигайки 62,5 пункта през декември, стана ясно от проучване на Чикагския клон на Института за приложен мениджмънт.

Новите молби за помощи за безработни обаче са нараснали с 15 000 до сезонно изгладените 381 000, показаха данни на американското министерство на труда.

„Всички данни, които видяхме днес, бяха нито добри, нито лоши, включително италианският аукцион - той не бе ужасен, но не бе и чудесен“, заяви Джим Юорио, директор на TJM Institutional Services. „Молбите за помощи за безработни останаха малко по-слаби от очакваното, но са на доста по-добро ниво, отколкото бяха преди няколко месеца“, добави той.

Междувременно еврото компенсира ранните си загуби спрямо долара и се върна на ниво от 1,29 долара за евро, но продължаващите тревоги за дълговата криза в еврозоната държат общата европейска валута близо до 15-месечно дъно.

Златото се смъкна до най-ниското си ниво от почти 6 месеца, достигайки близо 1 530 долара за тройунция.

*Актуално към 17,25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още