fallback

Републиканците в САЩ отстъпиха по споразумението за данъците

Действието на данъчните облекчения ще бъде удължено, като 160 млн. американци ще спестят средно по 1 000 долара годишно

10:14 | 23.12.11 г.

Джон Бейнър. Снимка: Ройтерс

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес и водач на Републиканската партия в нея Джон Бейнър се е съгласил да приеме двупартийното споразумение за удължаване на действието на данъчните облекчения, след като бе отказал гласуване по законопроекта, приет в Сената в събота, съобщи ВВС.

Анализаторите определят случващото се като победа на президента на САЩ Барак Обама.

Действието на данъчните облекчения изтича на 31 декември и би засегнало 160 млн. американски работници и служители. Мярката им спестява средно по около 1 000 долара годишно.

Според споразумението републиканците ще направят предложения пакетът да бъде приспособен по-добре за дребния бизнес, а представителите на Демократическата партия в Сената ще определят представители за разработването на едногодишното споразумение, което бе поискано първоначално от Обама, а след това и от републиканците в Камарата на представителите.

Основните елементи на законопроекта включват удължаване на действието на данъчните облекчения и помощите за безработни. Остават и подкрепяните от републиканците клаузи, които ще принудят Обама да вземе трудното политическо решение за петролопровода Keystone XL през следващите 60 дни.

Очаква се новото споразумение да бъде представено днес в двете камари на Конгреса.

Президентът вече приветства осъществения пробив в преговорите. „Това е добра новина, тъкмо навреме за празниците“, посочва той в свое изявление. „Това е точното действие за подкрепа на нашите семейства, за ръст на нашата икономика и за създаване на нови работни места“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още