fallback

Несигурността у инвеститорите в САЩ е на 6-годишен връх

Нагласите отразяват усещането, че не съществува краткосрочно решение на проблемите в САЩ и Европа, сочи анкета на AAII

22:16 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

След като инвеститорите се подготвят за още по-големи колебания на финансовите пазари, несигурността им относно посоката, в която ще поеме борсата е на най-високото си ниво от 6 години, пише CNBC.

Последното проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори (AAII) показва, че 38% от запитаните очакват цените на акциите да останат без променя през следващите 6 месеца – най-високата стойност от април 2005 г.

Европейската дългова криза, домашната политическа сцена и слабият икономически растеж оказват своето влияние върху настроенията на инвеститорите, сочи анкетата.

„Нагласите отразяват усещането, че не съществува краткосрочно решение на проблемите в САЩ и Европа”, казва Чарлз Ротблът, вицепрезидент в AAII. “Има и чувство на разочарование относно неспособността да се получи добра възвръщаемост в момента.” Макар, че неутралните очаквания през тази седмица са неочаквано високи, те остават в рамките на дългосрочния си диапазон. От друга страна обаче намалява делът на „мечите” настроения, както и на „бичите”.

Само 33,7% очакват поскъпване на акциите през следващата половин година. За пети път в последните 6 седмици делът на оптимистичните настроения е под историческата си средна стойност от 39%. Песимистичните нагласи за понижение на акциите в следващите 6 месеца са намалели до 28,2%, като за първи път в последните 6 седмици са под средната стойност в исторически план – 30%. Хубавото е, че сред инвеститорите няма страх и мнозина очакват умерени печалби през 2012 г., изтъква Ротблът. Три пъти повече интервюирани предвиждат ръст за индекса на големите компании S&P 500 догодина, отколкото спад. Над половината от оптимистите очакват ръстът да е до 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още