fallback

Щатските индекси отчитат ръстове от над 2% в началото на сесията*

Американският пазар е най-съблазнителният в света заради комбинацията от относително ниски цени на акциите и загряване на икономиката, твърди анализатор

18:27 | 20.12.11 г.

Основните американски индекси регистрират ръст в началото на днешната сесия, след като строителството на нови жилища в страната нарасна с най-високо темпо от година и половина, което подхранва очакванията, че най-голямата икономика в света ще избегне рецесията, съобщи Bloomberg.

Dow Jones печели 2,2% до 12 024,45 пункта, като акциите на Bank of America Corp. прибавят 3,1% към стойността си до 5,14 долара. Индексът Standard & Poor`s напредва с 2,4% до 1 234,62 пункта, а Nasdaq Composte се повишава с 2,5% до 2 587,33 пункта.

Акциите на инвестиционната банка Jefferies Group Inc. поскъпнаха с 6% до 12,51 американски долара, след като тя обяви печалба, надхвърлила очакванията на анализаторите, но тези на Red Hat Inc. загубиха 3,4% от стойността си до 44,47 долара, след като данните за приходите останаха под предварителните прогнози.

Акциите на AT&T Inc. повишиха стойността си с едва 0,5% до 28,87 долара, след като компанията се отказа от придобиването на американското подразделение на T-Mobile, докато тези на конкурента ѝ Sprint Nextel Corp. поскъпнаха с 4,6% до 2,26 долара.

От съобщение на американското министерство на търговията стана ясно, че строителството на нови жилища е нараснало с 9,3% през ноември до ниво от 685 000 на приравнена на годишна основа база, надхвърляйки и най-смелите очаквания на анализаторите. Това е и най-високото постижение от април 2010 г.

Разрешителните за започване на строителство също са се увеличили до годишен връх.

„Американският пазар е най-съблазнителният в света“, заяви Марк Лушини, старши инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott LLC във Филаделфия. „Той представлява комбинация от относително ниска цена и загряване на икономиката, докато Европа изстива. Когато погледнете натрупващите се доказателства, съобщението за новото жилищно строителство е поредната тухла в стената и важен показател за сила“, добави той.

*Актуално към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 21.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още