fallback

Шойбле: Няма шанс САЩ да увеличат вноската си в МВФ

Противопоставянето в американския Конгрес пречи на страната да се включи в предложението за увеличаване на ресурсите на МВФ чрез двустранни кредити

12:04 | 19.12.11 г.

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле не вижда възможност САЩ да увеличат вноската си в Международния валутен фонд, за да помогнат на Европа заради противопоставянето в американския Конгрес, съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю пред германска радиостанция.

„Вашингтон не може да осигури двустранни кредити за МВФ без Конгресът да ги одобри - това е начинът, по който се правят нещата в САЩ. А възможност за това няма и американското правителство винаги е заявявало ясно това“, е казал Шойбле.

Лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха да предложат 150 млрд. евро под формата на двустранни кредити на МВФ, за да увеличат възможността на фонда за кризисно финансиране. Споразумението предвижда още 50 млрд. евро да бъдат набрани от държави извън еврозоната.

Очаква се на пресконференция по-късно днес министрите на финансите да проведат преговори чрез видеоконферентна връзка по размера на сумите за всяка държава. 

В петък обаче САЩ обявиха, че световната финансова институция разполага със „значителни ресурси“ за справяне с дълговата криза в еврозоната и американските данъкоплатци няма да осигурят допълнителни средства за целта.

През миналата седмица президентът на германската централна банка Йенс Вайдман посочи в писмо до Шойбле, че е готов да осигури допълнителен двустранен кредит за МВФ на стойност до 45 млрд. евро, ако Европейският съюз и държавите извън Европа също помогнат.

„Ако например САЩ и останалите важни донори обявят, че няма да участват с вноски във фонда, тогава от наша гледна точка ще бъде неудобно държавата да го финансира“, обясни Вайдман по-късно.

В днешно интервю за френския вестник Les Echo той изглежда смекчава позицията си, обявявайки, че Bundesbank ще се включи, ако средствата бъдат преведени по „общата“ сметка на фонда, вместо в специален фонд за еврозоната.

Шойбле потвърди, че е било обсъдено по-скоро „общото финансиране на МВФ“, отколкото индиректна подкрепа за държавно финансиране за спасителния фонд за еврозоната чрез МВФ, което означава, че германската централна банка няма да има никакви проблеми.

„След като през миналата година дълговата криза обхвана някои държави от еврозоната, МВФ участва щедро в опитите за стабилизиране на Европа“, каза той. „Ако нещата продължат по този начин, финансирането на МВФ трябва да бъде подкрепено и Европа обяви, че е готова да осигури до 200 млрд. евро чрез допълнителни кредити в опит да увеличи общото финансиране на МВФ“, добави германският министър.

Той добави, че Великобритания, която не е член на еврозоната, е поела ангажимент за участие, докато позицията на Китай все още не е ясна, „но Китай не е изразил и противоположно гледище“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още